Visum

passport-1402644_640Betingelser for innreise i ulike land

For å kunne reise rundt om i verden må man i de fleste land ha et identitetsbevis som sier hvem man er og hvilken nasjonalitet man har. I noen land har man identitetskort, og noen steder kan man til og med bruke førerkort, men det som er mest vanlig å bruke er pass. For å kunne reise til et annet land må man som norsk statsborger ha et norsk pass. Etter 2010 ble passene i Norge endret til å ha en elektronisk brikke. Denne brikken lagrer dine personlige biometriske opplysninger, og i tillegg skal fingeravtrykket til passinnehaveren være lagret i passet. Dette sikrer at passet ikke kan bli misbrukt dersom det blir stjålet eller mistet.

Norden

Skal du på en kortere reise i Norden, til Sverige, Danmark, Finland eller Island, trenger du ikke å ta med reisedokumenter. Alle disse landene er med i Den nordiske passunionen, hvilket betyr at man kan reise fritt her. Likevel kan det være lurt å ha med annen form for personlig identifikasjon som førerkort eller betalingskort med bilde.

Europa

I februar 2016 hadde norske statsborgere tilgang til å reise til 172 ulike land med pass. Men selv om du har et gyldig pass, krever noen land også visum, eller at du søker om et besøksvisum. Når det gjelder reising i Europa, er de fleste land åpne for innreisende med norsk pass på grunn av Schengen-avtalen. Likevel fins det noen unntak, som Serbia, Albania, Ukraina, Moldova og Bosnia-Hercegovina. Disse har «visa-free entry», hvilket betyr at man kan komme inn i landet med det norske passet uten å ha søkt om besøksvisum på forhånd. Men restriksjonene er at man kun kan oppholde seg i landet i 90 dager. Man får ved innreise et såkalt «visa-on-arrival» som viser til disse 90 dagene. Noen typer visum må man betale for, og summen varierer fra land til land. Prisen er som regel et sted mellom 100 og 500 kroner.

Visumfri verden

De fleste land eller verdensdeler utenfor Europa er også «Visa-free», slik som Australia og Nord- og Sør-Amerika. For å besøke USA, som er et attraktivt reisemål, må man før innreise søke om et turistvisum. Norge er medlem av Visa Waiver Program, hvilket gir nordmenn reisetillatelse til USA, men skal du på ferie hit må du likevel søke på forhånd. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) er et system som godkjenner deg for innreise til USA. Dette kan du gjøre på nett før du reiser og du vil få et godkjent turistvisum som varer i 90 dager. Australia har et lignende system, hvor man må søke om eVisitor-pass. Dette er også tilgjengelig for nordmenn. eVisitor-passet gir deg lov til å besøke Australia i 90 dager, innen 12 måneder. Noen afrikanske land i sør og nord-vest kan besøkes Visa-free, og mange eksotiske destinasjoner i Asia har denne ordningen også, som Filippinene, Indonesia, Malaysia, Thailand, Vietnam, Taiwan, Japan og Sør-Korea.

E-visum

E-visum gjelder for et mindre antall land spredt over hele verden. Det gjelder blant annet for Tyrkia, India, Sri Lanka, Burma, Kambodsja, Kenya, Gabon, Elfenbenskysten og Rwanda. Som norsk statsborger med gyldig norsk pass kan man søke om besøksvisum for disse landene for 30 dager.

Visum

Ordningen med å søke om eller kjøpe visum gjelder for enkelte land i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Disse er blant annet noen av Afrikas land på øst-kysten, som Egypt, Etiopia, Uganda, Tanzania, Malawi, Zambia, Mosambik og Madagaskar, i tillegg til Mauritania, Burkina Faso og Togo på vestkysten. For Sør-Amerika gjelder dette kun Surinam og Den Dominikanske Republikk. For Asia og Midtøsten er dette også spredt. Iran, Qatar, Oman, Tadsjikistan, Nepal, Bangladesh, Laos, Papua Ny-Guinea og Salomonøyene.