Om Wikstrøm Reiser

Wikstrøm Reiser var et reisebyrå opprettet av Ragnar Wikstrøm, lokalisert i Skien. Wikstrøm Reiser var kjent som en stor aktør på reiselivsmarkedet i Norge for en stund tilbake siden. Selskapet var i drift fra 1990 til 2014. De solgte pakkereiser med fly og hotell til overalt i verden, i tillegg til reiser med guide.

Økonomisk krise

Selskapet var i økonomisk krise, hadde ulike ledere og led av mye sykdom hos ledere og ansatte opp gjennom årene. Eieren Ragnar Wikstrøm fikk slag i 2011. Etter dette begynte selskapet å skli av skinnene. De ansatte tok ansvar for selskapet i denne perioden og prøvde en ny strategi for å øke profitt og spare penger. De gikk inn for å satse stort på gruppe-, cruise- og lengre reiser til andre verdensdeler. Interessen for langdistansereiser har økt mye i det siste, og det er ikke bare standard charterreiser som bookes som ferieturer lenger. For Wikstrøm Reiser var dette en oppgangsperiode hvor de ansatte snudde et underskudd til et overskudd på rundt 500.000 kroner, og alle var fornøyde.

Da Ragnar Wikstrøm kom tilbake etter bedring, i 2012, var han mindre fornøyd med hvor bedriften hans hadde tatt veien. Etter dette mistet selskapet flere ansatte, blant annet styrelederen, og i tillegg til denne usikkerheten i selskapet ble flere sykmeldte. Dette førte videre til mer jobb og utbrenthet blant de få som var igjen. Selskapet ble i mai 2012 kjøpt opp av John Olav Gjeldstad, og dermed reddet fra konkurs.

Ny eier

Gjeldstad var positivt innstilt til utfordringen med å løfte opp Wikstrøm Reiser fra gjørma, men det oppstod mye motstand som førte til sterk slitasje på bedriften. Den første utfordringen var at det oppstod uenigheter mellom Gjeldstad og tidligere eier Wikstrøm, på grunn av at selskapet fortsatte å bruke navnet «Wikstrøm Reiser AS» etter eierskiftet. Dette førte til flere rettssaker, og som følge av disse rettsakene fikk selskapet et dårlig rykte, som bidro til enda en periode med økonomisk nedgang. Denne krangelen avtok ikke, og i tillegg sviktet omsetningen mer og mer. Det tok dermed ikke lang tid før Wikstrøm Reiser AS offisielt meldte at de gikk konkurs, tidlig i 2014.

Dobbel konkurs

Kort tid etter konkursen ble det gjort forhandlinger hvor Fredrik Bratsberg kom på banen. Bratsberg var tidligere daglig leder for Wikstrøm Reiser AS, og etablerte allerede i april et nytt reiseselskap etter konkursen i 2014. Det nye selskapet, som baserte seg på, og var en videreføring av, Wikstrøm Reiser, fikk navnet XL Reiser. Ferier som allerede var planlagt av kunder gjennom tidligere Wikstrøm Reiser ble automatisk overført til XL Reiser. Visjonen til XL Reiser var å spesialisere seg på tema- og gruppereiser til hvor som helst i verden, med fokus på Europa. Men dessverre holdt det ikke lengre enn ett år før XL Reiser igjen ble konkurs. Etter dette tok Orkidéekspressen over, som er et litt større og mer etablert reisebyrå med fokus på eksotiske reiser til hele verden.

Ragnar Wikstrøms verden

Wikstrøm jobber fortsatt i bransjen og har et nytt firma, Wikstrøms Verden AS, som tar i bruk det samme store kontaktnettverket og erfaringen han har bygd seg opp i sine 25 år som arrangør. Sammen med Bodil Svengård fokuserer han på å gjenopprette det gode ryktet til merkevaren Wikstrøm med det nye slagordet «veien tilbake». De har valgt å fokusere på det de alltid har vært best på – pakkereiser på et litt høyere nivå, med opplevelser du ikke får andre steder. Sammen med lokale eksperter har de utviklet turer til spesielt Thailand, Singapore og Malaysia. Forhåpentligvis greier disse erfarne reiselederne å legge den turbulente tiden bak seg og fortsette å by på opplevelsene de har blitt kjent for i industrien.