Koh Samui, Thailand

thailand-692597_640Koh Samui er en herlig øy som passer for alle. Fra de som reiser på budsjett og ønsker å slappe av i en enkel bungalow på stranden, til de som ønsker å bo i mer luksuriøse omgivelser på en av de mange flotte hvite sandstrendene. Det er noe for enhver smak på Koh Samui, fra livlige Chaweng Beach, til den mer avslappede atmosfæren på Lamai Beach, og for den ultimate tropiske opplevelsen kan Maenam varmt anbefales.

Wat Phra Yai

Det første mange får øye på når de ankommer Koh Samui med fly er Big Buddha-tempelet, lokalt kjent som Wat Phra Yai. Det er en gullfarget, 12 meter høy buddhafigur som ble bygd i 1972. Tempelet er åpent for besøkende, og det anbefales å ta turen tidlig på dagen da munkene gjennomfører sitt morgenritual og de lokale tar med mat og andre offergaver til tempelet. Dette er et hellig sted, og det oppfordres dermed til anstendig bekledning.

Det arrangeres også kulturelle festivaler i Buddha-tempelet, og da fylles tempelet med farger og mennesker, underholdning og markedsboder. Øya har utallige severdigheter, fra mumifiserte munker, store fossefall og de berømte Bestemor og Bestefar-stenene, Hin Ta og Hin Yai. For de som ønsker å utforske den flotte naturen, arrangeres det dagsturer til Ang Thong Marine nasjonalpark med båt. Nasjonalparken er sammensatt av 42 forskjellige øyer, og byr blant annet på tett jungel, hvite strender, fjellformasjoner, skjulte grotter og innsjøer.

Koh Samui – dag og natt

Koh Samui er en perfekt base om du liker vannaktiviteter. Det er rikelig med liv i sjøen rundt øya, så her har du muligheten til å komme tett på tropiske fisker og koraller. Det arrangeres turer for snorkling og dykking, og du kan være med på båtturer med piknik på stranda. Man kan også dra på en dagstur med fisking på agendaen, hvor båtene tar deg rundt til de forskjellige øyene i nærområdet.
Etter at mørket har senket seg er det ingen grunn til å ta tidlig kveld. Utelivet på Koh Samui er nemlig kjent for å være et av de beste i hele Thailand – øyas fullmåne-fester er legendariske. De tiltrekker store folkemengder som ønsker å danse natten bort på myke, hvite sandstrender. Det er også et stort utvalg av barer, diskoteker og klubber. Her finner du billig øl og whisky i bøttevis. Dersom du ønsker å få med deg noe annerledes, finnes det både Thai-dansing, kvinnelig gjørmebryting og landets mest berømte «transgender cabaret»-show på øya.

Restauranter og shopping

Koh Samui byr på haugevis av elegante gourmet-restauranter. Ikke engang den mest kresne går sulten på denne øya. Med alt fra lokale småretter til 5-stjerners restauranter, har du et bredt utvalg av mat. Ønsker du å spise under stjernene på en sandstrand, har du flere muligheter til dette. Shoppingmulighetene er også upåklagelige. Her finner du alt fra små nisjebutikker til større kjøpesentre, så pass på at kofferten din ikke ender opp med å veie for mye. De mest populære shoppingområdene er Chaweng, Lamai og Nathon. Har du et begrenset shoppingbudsjett, er Nathon stedet å gå. Chaweng byr på et stort utvalg, mens Lamai tilbyr sjarmerende, små butikker og markeder der alle kan finne noe de har lyst på. Mae Nam er en gågate som blir fylt med handleglade mennesker hver torsdag. Dette kan være en noe bråkete affære, men her finner du alt fra flyttbare cocktailbarer til sjarmerende, håndlagde gjenstander. Du kan også besøke Wharf Samui. Her vil du finne mengder av klær og suvenirer, samt en lekeplass for barna dersom de blir utålmodige.